Go to ...

Svenska Gladbladet

Svaret på det negativa nyhetsflödet

RSS Feed

Thursday, October 28, 2021

Framgångsrikt år för säl och örn


644x429(ByWidth_CutTopBottom_Transparent_True_False_Undefined)“Säl och havsörn har ungefär samma moderna historia. Först förföljdes de hänsynslöst. När de sedan fick ett skydd var de så fullpumpade av miljögifter att väldigt få sälar och örnar fick levande och livskraftiga ungar. PCB och DDT förbjöds, halterna gick ned i vattenmiljön och i djuren och under de senaste 20-30 åren har havsörnarna och gråsälarna sakta men säkert blivit fler. För havsörnen krävdes även bevakning av fåglarnas kända boplatser och vinterutfodring med giftfritt slaktavfall för att få stammens storlek att öka. Nu häckar omkring 100 havsörnspar varje år i skärgården, oftast på samma plats år efter år. En stor del av paren får ungar och antalet ungar per kull är på en nivå som gör att havsörnen inte längre är utrotningshotad och dess reproduktion på en nivå som indikerar en frisk djurart i en frisk miljö.” Detta skriver DN på sin fina avdelning Goda Nyheter.

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter genom att klicka här.

Leopold Kruse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More Stories From Miljö

About Leopold Kruse

Grundare, redaktör och skribent. Började på SGB februari 2016 och har som mål att sprida så mycket positiva nyheter som det bara går!